Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Esélyt a kirekesztettnek – Michael Morris: To Leslie (Farkas Boglárka Angéla)

 

A 2023-as Oscar-jelölések bejelentését követően egy, a filmipar perifériájáról érkezett függetlenfilm kavarta fel Hollywood állóvizét. A To Leslie visszafogott felépüléstörténet, amin valósággal átragyog Andrea Riseborough, akiben akarva-akaratlanul az átalakuló Oscar-kampány arcát fogjuk látni ezentúl.  

Hollywoodtól távoli, végtelenül szerény függetlenfilm rég nem került úgy a médiafigyelem középpontjába, mint Michael Morris debütáló rendezése, a To Leslie. Pedig a film (az elmúlt hetek fordulópontjáig) azon kisköltségvetésű, alacsony impaktfaktorral rendelkező filmek útját járta, amelyek egy szűk réteg elérése után hamar feledésbe merülnek. A To Leslie az austini South by Souhtwest (SXSW) fesztiválon mutatkozott be, később egy függetlenfilmeket forgalmazó cég vette szárnyai alá. Limitált vetítési kapacitással 27 ezer dollár bevételt hozott Amerikában, ami stúdiós perspektívából roppant parányinak számít. Aztán az Oscar-szezon alatt valami megváltozott: A-kategóriás filmszínészek – többek között Jane Fonda, Cate Blanchett, Edward Norton – kezdték el dicsérni és az Akadémia tagjainak figyelmébe ajánlani a To Leslie főszereplő színésznőjének, Andrea Riseboroughnak az alakítását nyilvános megszólalások vagy közösségi médiában megjelenő posztok formájában. Az viszont még a legtapasztaltabb Oscar-elemzőket is meglepte, hogy Riseborough január 24-én végül valóban eljutott az Oscar-jelölésig.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.