Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Megragadott pillanatok – Mi van a fal mögött? (Jankó Judit)

Több mint száz műből álló nagy merítésű tárlat látható március végéig a száz éve született Mácsai István életművéből a Kiscelli Múzeum templomterében. A kurátori koncepció arra hív, vizsgáljuk meg újra az életművet, tegyük félre a szakma tartózkodását, merüljön bele Mácsai világába. Egyértelműen megmutatkozott, hogy a közönséget megérintette ez a kiállítás, amely most a szokásosnál nagyobb érdeklődést keltett. Beletalált valamibe, de vajon mi ez a valami?

Mácsai István életműve tizenhét éve lezárult, de nem tűnt el a szemünk elől. Képei felbukkannak aukciókon, stabilan jó árakon el is kelnek, felismerhetők, lépten-nyomon találkozunk az újlipótvárosi gangokat és szelíd, halk enteriőröket vagy a korszak tipikus ruházatát viselő, zárt arcú modelleket ábrázoló festményeivel. Mégis, mintha zavarban lenne a művészettörténet-írás, hova is sorolja, mit is mondjon róla, és ezt a tanácstalanságot a hallgatással oldja meg. Kánon – ezt a fogalmat használjuk arra az elképzelt lineáris művészettörténet-szálra, amely felfűzi azokat a művészeket, akiket fontosnak, mértékadónak, értékesnek tart a szakma.

Tovább az orszagut.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-02-14 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.