Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Több mint 200 magyar művész látható egyszerre a német főváros legfontosabb kiállítóhelyén (Cserna Endre)

 
Fotó: László Moholy-Nagy: Funkturm Berlin, 1928 © Urheberrechte am Werk erloschen, Foto: Sammlung Antal-Lusztig, Debrecen

 

A berlini galériában kiállított mintegy kétszáz festmény, grafika, szobor, fotó, film, színpadkép és építészeti rajz eleveníti fel a magyar művészek és a német főváros közötti szoros kapcsolat emlékét.

Berlin különleges szerepet játszik a magyar művészet és kultúra történetében. Már az első világháború előtt is rengeteg magyar művész érkezett a gyorsan fejlődő, sokszínű és bohém városba, hogy a nemzetközi művészetkedvelő közönséghez is eljussanak munkáik. Az 1919-es őszirózsás forradalom után, immár a reakciós erők által hazájukból elüldözve, a Spree partján fekvő város búvóhelyet kínált az alkotói szabadság, a politikai progresszivitás és a kispolgáritól eltérő életvitelek kiélésére és egy más, feszültebb, de szabadabb kulturális légkör felfedezésére.

A Berlinische Galerie Magyar Modern című kiállítása a közép-európai művészettörténet új részleteit mutatja be a város modernitásához való sokoldalú magyar hozzájárulásának méltatásával. A tárlat a még mindig többnyire nyugat-európai orientációjú kánont kibővíti a közép-kelet-európai művészeti eredményekkel, mivel a weimari köztársaság kozmopolita Berlinje meghatározó szerepet játszottak e többnyire érkezésükkor még alkotói fejlődésük kora szakaszában lévő fiatal magyar művészek, akik – a város egyik legnagyobb emigráns csoportjaként – újszerű és progresszív látásmódjukkal jelentősen gazdagították a berlini avantgárdot. Annak ellenére is, hogy a nemzetiszocializmus megjelenése rövidre zárta ezt a két irányú, transz-közép-európai inspirációs áramlást, és az egykori kötelékek azóta a feledés homályába merültek.

Tovább a punkt.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-01-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.