Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Üveghegyen túli dimenziók – Interjú Ábel Tamás képzőművésszel (Fazekas Ildikó)

Ábel Tamás: Vortex Fotó: Botos Péter

2022 az Üveg Nemzetközi Éve. Részben ez a kiemelt figyelem adta az apropót, hogy Ábel Tamás képzőművésszel az üveg különleges matériájában rejlő lehetőségekről, színekről, festőiségről, határterületekről és az ennek kapcsán megnyíló művészeti és személyes dimenziókról beszélgessünk.

Kezdjük az elejéről! Miért az üveg, miért választja ezt az anyagot és területet egy fiatal alkotó, vagyis hogyan kerültél kapcsolatba az üveggel?

Amikor jelentkeztem a Kisképzőbe, mindenképp valamilyen anyaggal szerettem volna foglalkozni. Akkor mindegy volt, hogy ez a fém, a kerámia vagy az üveg. Leginkább talán keramikus szerettem volna lenni akkoriban – de üvegre vettek fel. És nem bántam meg, mert egy high-tech anyag, modern, új, ugyanakkor nem tudtam még, hogy mennyi lehetőséget rejt. De maga az ismeretlen indított el, amikor elkezdtem vele foglalkozni. Szuper tanárom volt, Vida Zsuzsa, neki köszönhetem a kapcsolatot. Igazából az üveggel szerelem volt első látásra.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2023-01-03 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.