Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A pécsi Szent Ferenc templom és a betlehem – fotóesszé (Cseri László)

A pécsi Szent Ferenc templom betleheme Fotó: Cseri László

A pécsi Szent Ferenc templomban karácsony előtt minden évben felállítják az életnagyságú betlehemet, amelyet egy ferences barát faragott 1941-ben. Cseri László fotóesszéje a betlehemet és a templom nevezetességeit mutatja be.

A ferences rend szabályzatát 1209. április 16-án hagyta jóvá III. Ince pápa. Magyarországon hamar megjelentek a rend képviselői, 1228-ban már megvetették a Szűz Mária ferencrendi szerzettartomány alapját. A rend pécsi működésükről tanúskodó első adat 1256-ból való. A tagok ekkor még elszórtan, magánházakban laktak. A ferencesek a Kóródy család adományából hozták létre első pécsi rendházukat. Középkori, kéttornyú templomukat ugyancsak az ő adományukból építették fel a XIV. század elején. A gótikus épület a ferencesekre jellemző, téglány alaprajzú hajóval, nyújtott, kelet felé néző szentéllyel épült meg. A török időkben a templomot lerombolták, egy részét Memi Pasa dzsámijává alakították, a korábbi szentély mögött, a mostani főbejárat előtt pedig felépítették Memi Pasa fürdőjét, amelynek maradványai ma is megtekinthetők.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-26 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.