Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Bödecs László: Tanulhatunk a teknősöktől – interjú (Matuz Bence – Modor Bálint)

 

Bödecs László - Fotó: Gerőcs Péter

Az a bénító érzés van inkább megfogalmazva ezekben a versekben, hogy miért nem tudunk többet tenni, miért nem vagyunk képesek változtatni valamit, ezzel kell valahogy megbékélni. Valamiképpen ilyen a természete ezeknek a találkozásoknak, hogy nagyon keveset tudunk tenni és szinte sohasem eleget. – Bödecs Lászlót új, Kánaánhoz közelebb című verseskötetéről kérdeztük.

Matuz Bence: Először egy általános kérdést tennénk föl: van-e ars poeticád, mi az elképzelésed a költészetről?
Modor Bálint: És tompítva a kérdés általánosságát a Kánaánhoz közelebbcímű friss kötetedhez a kapcsolódva felhoznék pár fogalmat. A kezdőversben erősen megjelenik a függetlenség, ehhez társul a szabadság, a magány és a szemlélődés. De nem mennék el amellett sem, hogy az alkotás, a poesis voltaképpen cselekvés, de ugyanakkor a szemlélődés dominál a verseidben.

Általánosságban nagyon messziről indulva tudnám csak kifejteni, hogy mi a költészet relevanciája. Én a költészetet beszédformának élem meg. Tulajdonképpen arról van szó, hogy kimondjam azt, ami van, tehát próbálom a szemlélődésen keresztül a világot befogadni, ezt egy személyes szűrőn átszűrni és poétikus formában talán közelíteni annak kimondásához, amiről nehéz beszélni, vagy esztétizálás formájában mondható csak ki igazán. A függetlenség ebben a kötetben úgy jelenik meg, mint hatalomvizsgálat és elkülönülés az ideológiáktól. Személyes és szociális kontextusban is végigfut rajta az ezektől való függetlenedés, mivel az egyéni gondolkodás megjelenítése fontos számomra; hogy ne az ideológia határozza meg azt, amiről beszélhetünk. Poétikailag fontos számomra, hogy ne a kordivat legyen elsődleges a költészetemben, a beszédmódom ne soroljon valamilyen irányzatba vagy divatos megszólalási formák közé. A szabad beszédnek próbálok teret alakítani magamban.

Tovább a litera.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-23 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.