Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Női láthatósági mellény – Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz (Hutvágner Éva)

 

Mán-Várhegyi Réka új regénye négy kisregényből, azok pedig még kisebb egységekből, tárcákból épülnek fel. A négy kisregény négy nő életét villantja elénk, töredékesen. Életközépi válság, válás, egyedül nevelt gyerek, horvátországi nyaralás, járvány, depresszió, csupa olyasmi, amit jól ismerünk. De mi máshoz szolgál vázlatul a Vázlat valami máshoz? HUTVÁGNER ÉVA KRITIKÁJA.

Nem könnyű Mán-Várhegyi Réka Vázlat valami máshozcímű kötetéről írni. Nem könnyű, mert a szövegben annak ellenére nem tudtam elmerülni, hogy a regény részleteiben (tárcáiban) szinte felkínálja magát a könnyű azonosulásra. Fogást is nehéz rajta találni, hiszen tárcák sorozatából vált regényszerű szövegfolyammá,  ezért értelmezni is inkább részleteiben lehet, sőt, még a kritikai diskurzus is inkább a kihagyások és az elhallgatások, az írói technika és a biografikus értelmezés oldaláról próbált a szöveghez közelíteni, amelyet nem érzek elég korszerű módszernek, főleg, ha a szöveg maga nem hív meg erre az olvasási módra, csak a kontextus tüzetes ismerete teszi lehetővé ezt az olvasói szemszöget.

Tovább a revizoronline.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-21 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.