Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A pécsi Lyceum templom – Fotóesszé (Cseri László)

 

Szent Márton napján, ünnepi szentmisével egybekötve adták át a közel 100 millió forintból helyreállított Lyceum templomot. A 2020-as földrengést követő károk miatt a templom két évig zárva volt. Cseri László fotóesszéje az épület értékeit mutatja be. 

A templom mostani felújítási munkálatait az tette szükségessé, hogy a 2020. december 29-én Horvátországban pusztító földrengés elérte a pálosok által 1741 és 1756 között épített, barokk stílusú templomot: a falakon repedések, a díszítőfestett felületeken és a freskókon sérülések keletkeztek, vakolat- és törmelékdarabok hullottak le, és nagyobb vakolatrészek váltak el a falazattól. A templom nemcsak belül, hanem kívül, a nyugati homlokzatán is megsérült, ahol kár érte a párkányzatot és a vakolatot is. Az épületen belül le nem hullott, de meglazult mennyezeti vakolatrészek leesésének veszélye miatt a templomot biztonsági okokból két évig bezárták.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-18 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.