Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Szuszók, a zsírfecske – Bozsik Yvette Társulat: Tayos / Nemzeti Táncszínház (Tyler Teadora)

A fotók forrása a Bozsik Yvette Társulat facebook-oldala

…mit keres a Nemzeti Táncszínházban egy, a legdurvább laposföld-hívőkkel vetekedő, az amerikai kontinens lakosságának magyar, illetve a magyarok kozmikus (szíriuszi) eredetét hirdető elmélet?

Móricz Lajos 1969-ben leereszkedett az Andok délkeleti részén húzódó rejtélyes Tayos-barlangrendszerbe. Odalent az emberiség fémtáblákra vésett eredettörténetére bukkant, letűnt civilizációk nyomait fedezte fel, sőt, némi földönkívüli jelenlétet is érzékelt. Bizonyítékot soha nem nyert állításai a mai napig lelkes expedíciók, filmek, nagyívű elméletek, sőt, táncelőadások táptalaja. Bozsik Yvette és társulata Golenya Ágnes Táltosok barlangja című könyvéből és Móricz feljegyzéseiből inspirálódva kísérli meg szemünk elé tárni az „Isteni, kozmikus energiát” (sic). 

„Elhatároztuk, hogy lapunkon meghonosítjuk az interjúkritika műfaját. Egyre több felől halljuk, hogy leáldozóban van a művészetkritika régi módszere, mely szerint a kritikus megnézi az alkotást, majd hazamegy, és megírja a kritikát. Ez olyan, állítják sokan, mint amikor a bíró kihirdeti az ítéletet. Ezért kritikai beszélgetéseket szervezünk…” – ez új, kísérleti rovatunk mottója. 
Tyler Teadora beszélgetőtársa ezúttal (is) húga, Tyler Szonja.

Tyler TeadoraAz előadás után a női vécében elhangzott pár olyan félmondat, hogy „azt hittem, hogy értem, aztán rájöttem, hogy abszolút nem”. Ez elég tanulságos. Habár az előadás ismertetője felvázolta a Tayos-barlangot övező rejtélyeket, sőt, még a zsírfecskékről is szó esik benne (bár arról nem, hogy azok valójában nem is fecskék), mindez mégsem volt elég ahhoz, hogy az ember jelentéssel tudja megtölteni a színpadi történéseket. Rajtam legalábbis kifogott.

Tyler Szonja: Utólag, a Táltosok barlangja című könyv (Purisaca Golenya Ágnes, 2022) összefoglalóját olvasva, némileg összeállt a kép, de háttértudás nélkül a néző valószínűleg egy nehezen követhető, bizarr mesevilágba csöppen.

Tovább a tanckritika.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-12-13 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.