Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Le a húgymeleg irodalommal! – Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete (Gyuris Kata)

 

Hogy lesz Bolaño-klasszikusból Goncourt-díjas szenegáli regény? Gyarmatosíthatja-e az irodalmat egy afrikai író? És miért különösen kockázatos kritikát írni a délelőtt megismert Mohamed Mbougar Sarr könyvéről? Állandó afrikanistánk, Gyuris Kata kritikájából kiderül!

A szenegáli Mohamed Mbougar Sarr tavalyi Goncourt-díjas regényéből, Az emberek legtitkosabb emlékezetéből kiderül, hogy a kritikaírás igencsak veszélyes műfaj: a könyvben rejtélyes módon, de módszeresen és szinte kivétel nélkül elhullanak azok a kritikusok, akik nem jól olvassák a műveket, és az irodalom helyett az identitásra fókuszálnak. Sarr főszereplője, Diégane Latyr Faye, ugyancsak ifjú szenegáli író ugyanígy kendőzetlenül guillotine alá küldené azokat a kritikusokat is, akik csak szemlézik, de nem kritizálják a műveket, akik „a problematikákés a tematikák pörölyét suhogtatva, szűk alagutakba terelik a művek csordáját, és szegény párákat sorra letaglózza a koncepció, a szakzsargon meg tartalomanalízis.” (55-56) Ilyen felütéssel különösen nagy kihívás kritikát írni arról a regényről, mely valószínűleg az utóbbi évek egyik legeredetibb és legemlékezetesebb írói hangját hozta a francia és az afrikai irodalomba. Mindenesetre megpróbálom – és reménykedem benne, hogy engem nem ér utol Elimane rossz kritikusokra szórt halálos átka…

Tovább a 1749.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-11-19 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.