Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Határátlépés – Csikós Attila: Öszvér (Navarrai Mészáros Márton)

Csikós kurrens jelenséget tematizáló, tragikus és szatirikus ábrázolásmódot sem nélkülöző, kellően provokatív, nagy hordejerű vállalkozása magával ragadja az olvasót – akkor kiváltképpen, ha figyelembe vesszük az elbeszélőmódot és a nyelvet. A megszólaló – nagyjából a kötet felétől érvényesülő – pozícióváltásai merész kísérletek (akárcsak a rétegnyelvi elemek, a gazdag szövésű kulturális utalások és az olykor erőltetett belső hangok), amelyek a gondolkodás metaforájaként vagy zaklatott világunk leképezéseként is értelmezhetőek ebben az intellektuális prózában, de akár autofikciós olvasatot is előhívhatnak.

Négy, áperte hullámzó minőségű év után új kiadónál debütált Csikós Attila legutóbbi munkája, ugyanis a szombathelyi születésű, sokkötetes író-dramaturg legújabb regénye, az Öszvér az előző három kötetével (Díszítők; A napon sütkérező hal; Vidámpark) ellentétben már nem a Kortárs gondozásában, hanem a Cser Kiadónál jelent meg. Persze meggondolatlanság lenne elragadtatni magunkat, de a kiadóváltásban akár szimbolikus gesztust is láthatnánk, ugyanis az egy becstelen férfi története alcímmel ellátott regény vitathatatlanul új fejezetet nyit Csikós írói életművében.

Tovább az es.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-11-17 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.