Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A sötétség színei Nádas Péter legújabb fotóin (Kocsis Katica)


Nádas Péter, Minimo. A sötétség színein  Fotó: Gyuricza Mátyás

 A fényképésznek tanult és egykor sajtófotósként is dolgozó Nádas Péter fotózás iránti szenvedélye nagyszabású irodalmi munkássága mellett sem hunyt ki. A Deák Erika Galéria Minimo. A sötétség színein kiállítása legújabb fotóiból válogat, azokból, amelyeknek többsége a nemrég megjelent Rémtörténetek című regényének írása közben született.

Nagyon izgalmas, amikor egy alkotó többféle perszónát képes egymással párhuzamosan működtetni, hiszen az így létrejövő, különféle műfajú művek egymást gazdagítják, árnyalják. A Rémtörténetek nehéz, zaklatott, mélyen ködös világát a Minimo. A sötétség színein fotói vizuálisan is megjelenítik. A regény jelenetei nehezen hozzáférhetők, teli vannak misztikummal és kísértetiességgel, a fényképek pedig ugyanebbe a félelmet keltő, derengő térbe rántanak bele. Nádas idevonatkozó sorozata fenyőkkel tarkított tájainak részleteit csak a pislákoló holdfény világítja meg. Az egyik képen a fekete, kontúrtalan természeti tájban a hold fehérje lidérces atmoszférát teremt, egy másik fotón az előtérből kivillanó száraz növény szörnyszerű alakzatot vesz fel.

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-11-02 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.