Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


6+1 magyar női művész munkája a Magyar Festészet Napja alkalmából – Képek (Barcza Réka)


Ország Lili: Kislány a fal előtt, 1955. (Fotó/Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum)

Noha a nők Magyarországon hivatalosan 1896-tól szerezhetnek végzettséget középiskolában és egyetemen, művészeti tanulmányokat 1871-től folytathattak, igaz képesítést nem kaphattak. A Magyar Festészet Napja alkalmából szubjektív válogatást állítottunk össze kizárólag női művészektől, akik között festő, divattervező és fotós is akad.  

A 19. századig hivatalosan sehol a világon nem tanulhattak a nők egyetemen, de kivételek már az 1200-as évektől adódtak: az itáliai Bettisia Gozzadini 1237-ben szerzett jogi diplomát a Bolognai Egyetemen. Az angol Királyi Akadémián egészen 1862-ig nem tanulhattak nők művészetet,

míg Franciaországban a párizsi Képzőművészeti Egyetem teljesen kizárta a nőket.

Az Amerikai Egyesült Államokban, a Pennsylvania Akadémia 1868-tól nemcsak engedélyezte a nőknek a művészeti tanulmányokat, hanem külön létrehoztak számukra egy részleget, ahol női aktmodell pózolt a rajzórákon. Ez azonban kivételesnek számított, hiszen a női osztályok számára Európában erre csak a századfordulón nyílt lehetőség. Magyarországon 1871-től tanulhattak művészetet, de nem szerezhettek hivatalos képesítést. 

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-10-21 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.