Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Találkozás több fiatalemberrel – Henrik Ibsen: Solness / Örkény István Színház (Turbuly Lilla)

 
Mácsai Pál  Fotó: Horváth Judit

Solness lezuhan, idővel majd a torony is ledől, de a színház felépül ezen az estén.

Végigpergetve az Örkény Színház 2022/2023-as (szépre és tartalmasra sikerült) műsorfüzetét, az ismert darabokhoz képest túlsúlyban vannak az újdonságok. Van Liliom és Solness, de ott áll velük szemben hat nálunk még nem játszott (részben külföldi, részben hazai) dráma. Ha nem is ilyen arányban, de a rendezői névsorban is feltűnnek az idősebb és a középgeneráció mellett a fiatalok: Kovács D. Dániel és Fekete Ádám. Mindez nem új keletű jelenség az Örkényben, a kísérletezés, a fiatal alkotók helyzetbe hozása évek óta jellemzi a színházat, ahol ezzel messzebbre néznek a pillanatnyi teltházaknál.

Ibsen drámájában Solness éppen ellenkezőleg tesz: foggal-körömmel ragaszkodik a pozíciójához, nem engedi előre lépni fiatal kollégáját, félresöpri a terveit. Egészen addig ellenáll az idő szorongató kényszerének, amíg a múltjából fel nem bukkan egy fiatal lány, és vele egy beváltásra váró ígéret.

Tovább a kutszelistilus.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-10-20 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.