Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Hogyan olvassunk Nádast? – Írás és ajánló a 80. születésnapra (Balogh Robert)

 
Fotó forrása: Nádas Péter Facebook-oldala

Manapság egyesek dollármilliókba kerülő rakétákkal lődöznek lakótelepekre, erőművekre, mások esténként egy lavór melegvízben lábat áztatnak tévénézés közben, megint mások könyveket írnak. Utóbbiak közé tartozik a világ őrültségét nyolcvan évesen egy „őrült” regényében rögzítő magyar író. A közelmúltban jelent meg a Rémtörténetek – egy kései remekmű. A szerzője Nádas Péter október 14-én született, 1942-ben. Író, drámaíró, esszéista, újságíró, sőt fotóriporterként is dolgozott. Életművét a Berlini Művészeti Akadémiára hagyta, jelezve távolságtartását néhány itthoni folyamattól. Éljen soká Nádas Péter!

A Rémtörténetek (kiadó: Jelenkor) egy olyan világból mutat be élőképeket, amely a művészet létezésétől független életet él. Olyan szókincset használ a regényben az író, amit finoman szólva, nem emelkedett, irodalmi stílből eredeztethető. Pár nap története egy vízparti településen, élesen kinagyított részletekkel. Annyi írói lelemény van a regényben, annyi öröm, mesélőkedv, annyi locsi-fecsi, csivitelés, annyi kanyar, csűr-csavar, hogy aki még nem olvasott Nádast, itt is elkezdheti. Mintegy hátulról közelítve az életművet.

Nem tudom, ma lehet-e ilyen minősítést tenni, hogy illene … illene ismerni.

Tovább a szabadpecs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-10-18 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.