Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


"A női lét fogalma mint koalíciós stratégia – Reflexiók a ';No Master Territories' című berlini kiállításról / I. rész (Győrfy Laura)

 
Fotó: Studio Bowie

A berlini HKW (Haus der Kulturen der Welt) idén nyáron egy nagyszabású kiállítás keretében mutatta be a feminista filmművészet és filmtörténet többszörösen marginalizált területeit. A tárlatról Győrfy Laura írt kétrészes kritikát. Alább írása első része olvasható.

Az Erika Balsom és Hila Peleg által kurált, No Master Territories – Feminist Worldmaking and the Moving Image című kiállítás a feminista kísérleti és dokumentumfilmes kánonból kimaradt alkotások feltárására és bemutatására vállalkozott. Mindezt azonban nem egy hierarchikusan szervezett kánon vagy lineáris történeti ívet bejáró stratégia kiépítésén keresztül, hanem egy heterogén és középpont nélküli archívumi munkafolyamat formájában tárták elénk a kurátorok. Olyan intuitív, a patriarchálisan szerveződő intézményi struktúrák eljárási módszerein túlmutató, mellérendeléses szerkezetű tárlatot hozva létre, amely egy sokközpontú globális földrajzon keresztül láttatja a nemi egyenlőtlenség és a hatalom viszonyrendszerét.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-10-11 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.