Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az írás szórakoztató játék - Beszélgetés Gáspár Ferenccel (Boldogh Dezső)

 

Gáspár Ferenc Fotó: Marjai János

Történelmi regények és rendhagyó történelemórák szerte a Kárpát-medencében – az idén József Attila-díjban részesült Gáspár Ferenc író beszél indíttatásáról, a múlt ismeretének átadásáról, megjelenés előtt álló könyveiről és egy kitalált magyar trubadúrról.

Történelem–irodalom szakon végzett, és bár számos mai élethelyzetben játszódó elbeszélése is van, leginkább történelmi regényeiről ismert. Hogyan alakult az érdeklődése ebbe az irányba?

Már általános iskolában volt egy nagyon kedves történelemtanárom, Perényi Márton, aki hatodikban rögtön azzal kezdte, hogy felrajzolt a táblára egy óriási görögdinnyét, mondván, ez a Perényi-birtok. Itt vannak az urasági földek, ott a jobbágyokéi, amott meg a legelő. Nekem roppant megtetszett, ráadásul minden jó feleletért piros kartonból kivágott korongocskákat osztogatott, s ha azokból öt összegyűlt, már írta is be az ötöst az ellenőrzőbe. Ezenkívül persze imádtam a történelmi regényeket, és mikor mi, gyerekek nyáron egy idős néninél nyaraltunk, A koppányi aga testamentumában olvasott alsóvágással kergettem őrületbe a többieket. Nyilván nem tudtam – husángokkal vívtunk – tökéletesen kivitelezni, ezért mindig rávertem a kezükre a botommal. Viszont tornából fel voltam mentve, a skarlát után megmaradt szívizomgyulladás miatt, így szinte egyenes út vezetett az olvasás felé, aminek volt egy másik oka is, mindjárt beszélek róla.

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-09-24 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.