Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az elszámolás napja – Kortársi moralitás a Kettőspont Színházban | Formanek Csaba: Likvidátor, a felszámoló – Kettőspont Színház (Gabnai Katalin)

 
Fotó: Fekete Attila

Úgy sejtem, közel az idő, amikor megszületik az első, Formanek Csaba munkásságát elemző szakdolgozat, s meglehet, valaki már gyűjti is az anyagot hozzá. Kell a művelethez persze egy rugalmas témavezető konzulens, s egy nagy munkabírású hallgató, aki beleássa magát az írói, rendezői, színészi életmű máris jelentős méretű halmazába, remélve, hogy végül képes lesz megfogalmazni, vagy legalább körül írni egy elszánt színházcsináló – nevezzük tán így – a „Formanek-jelenség” lényegét.

Első róla szerzett élményeim amatőrfesztiválok dúlt vitáihoz, majd különböző alternatív színházi eseményekhez kapcsolódnak. Általában megterhelőnek, homályosnak és túlzsúfoltnak éreztem a spekulatív erényekkel egyébként mindig rendelkező opuszokat, de nem is egyszer tűnt fel, hogy az adott pillanatban maszatosnak tűnő produkcióban benne van valami szédítő abszurd esélye is. Csakhogy mire az megszületne, lefoszlik az eseményről a nézői figyelem, s kifárad az előadás.

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-09-08 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.