Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Rófusz Ferenc életműdíjat kap Miskolcon – Az első Oscar-díjas magyar film alkotója

 

Szeptember 9-én kezdetét veszi a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Az ünnepélyes megnyitón Molnár Piroska részesül életműdíjban, a zárógálán pedig egy másik életműdíjat is átadnak: a legendás hazai animációs filmkészítő, Rófusz Ferenc sok évtizedes kiemelkedő, kontinenseken átívelő munkásságáért kapja az elismerést. A tiszteletére a zárógálán levetítésre kerül az Oscar-díjjal kitüntetett A légy.

A légy volt az első magyar film, amely Oscar-díjat kapott. A film és alkotója akkor és azóta is sok más elismerésben részesült itthon és világszerte a Kossuth-díjtól a Szent István-rendig. Pályáját a Mafilmnél kezdte díszletfestőként és trükkfilm-rajzolóként, 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Első, Kő című filmjét 1972-ben Nepp József ötlete alapján rendezte. Társrendezőként és tervezőként részt vett a legendás Gusztáv-sorozat megalkotásában. Az 1982-es Holtpont és az 1983-as Gravitáció számos díjat nyert Oberhausentől Hirosimáig, Torontótól az akkori magyar rövidfilm-fesztiválig: Miskolcig.

Tovább a magyar.film.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-09-06 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.