Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Fehérre szőtt bűntudat – Selman Nacar: Iki Safak Arasinda / Between Two Dawns (Fazakas Lehel)

 

A kortárs realista irányzatok ábrázolásmódjához közelítve Selman Nacar első nagyjátékfilmjében észrevétlenül egy megoldhatatlan morális dilemma kényelmetlen drámájába vezet minket, melyben a törökországi társadalmi állapotok legalább annyira hibáztathatóak, mint az egyéni mulasztások.

Egy textilgyár addig hangosan zúgó ipari gépei leállnak egy pillanatra. A Between Two Dawns (kb. Két hajnal között) nyitóképeinek személytelensége meglepően eltér a főszereplőjét később a vászonról el sem engedő filmben kibontakozó morális történet emberközpontúságától, ugyanakkor előrejelzi azt az idegen, távoli nézőpontot, amelyből az egész eseménysort végigkövetjük. A Torinói Filmfesztiválon való sikeres debütálása előtt két évvel a TIFF Pitch Stop Award szekciójában utómunkára támogatást nyert filmjében Nacar nem próbál konfliktusokat teremteni, kihasználja a törökországi társadalmi rendszerben és gazdasági megosztottságban eleve feszülő ellentéteket, s így nincs más dolga, mint megfigyelnie egyszerű alaphelyzetének következményeit.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-30 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.