Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Felkapaszkodottak balladája – Xavier Giannoli: Illusions perdues / Elveszett illúziók (Erőss Réka)

 

Xavier Giannoli a balzaci realizmus iránti fogékonysággal, ugyanakkor eredeti problémafelvetéssel vezet be a párizsi firkászok világába, és megmutatja, hogy a „fake news” és a „posztigazság” divatos fogalmai közel sem huszonegyedik századi sajátosságok.

A sajtószabadság illúzió, az újságíró másik megnevezése pedig szódíler. A szenzációhajhászás a lehető legpimaszabb formákat ölti, a tőke és a hatalmi harcok kereszttüzében a sajtó köpönyegforgatásába beleszédül az ember. Meglepő módon ez nem egy napjaink valóságáról felállított diagnózis, hanem Párizs kétszáz évvel ezelőtt, 1821-ben: a fiatal, jóképű és ambiciózus Lucien (Benjamin Voisin) egy vidéki nyomdában dolgozik kisegítő munkásként, emellett pedig szerényen írogatja verseskötetét. Tehetségére és kisfiús sármjára hamar felfigyel a szép és magányos Louise de Bargeton (Cécile de France) báróné, akiben Lucien nem csak pártfogóra, de szeretőre is lel.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-07-16 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.