Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az a fontos, aki a gépben ül – Joseph Kosinski: Top Gun: Maverick (Vigh Martin)

 

Lady Gaga énekli a Top Gun második részének slágergyanús betétdalát, de igazából az amerikai himnuszt is előadhatná a filmben. Patriotizmus, macsóság, én így szeretlek!

Mint ahogy a filmeknek, úgy a filmkritikának is megvannak a maga sémái, közhelyei, amelyeket az ember bármennyire is igyekszik elkerülni, néha önkéntelenül is hozzájuk nyúl. Az egyik ilyen, hogy filmekre úgy hivatkozunk, mint „másfél órás videóklipre”. Ezt jórészt pejoratíven használjuk, kifejezve, hogy az adott mozi inkább szólt a zenékről és a szép beállításokról, mintsem a történet mélységeiről.

Ha van film, amire nem elcsépelt ezt a jelzőt használni, az kétségtelenül a z 1986-os Top Gun, ami fetisizált férfit és nőt egyaránt, nem titkolt másodlagos célja pedig az volt, hogy népszerűvé tegye az amerikai hadsereget. Mindennek ellenére azonban a Top Gun kultstátuszba emelkedett az elmúlt évtizedekben, főként azért, mert ma már ilyen alkotások nem készülnek – ezt mind pozitív, mind negatív előjellel érthetjük. Tony Scott fogta és szinte időkapszulába zárta a 80-as éveket, nem véletlen, hogy még ma is előszeretettel veszik elő a filmjét.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-06-02 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.