Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Cannes 2022: Nincs elég hely az időseknek, és ettől a fiatalok is szenvednek (Kránicz Bence)

 

Mihez kezdjünk azokkal a szeretteinkkel, akik képtelenné váltak gondoskodni magukról? Hogyan fogadjuk el, hogy az apánkat már nem találjuk abban a törékeny testben, amelyet ágyból a vécére, idősotthonból idősotthonba terelgetünk? Ezek a kérdések merülnek fel a Magyarországon is ismertebb, francia Mia Hansen-Love és az elsőfilmes japán Hajakava Csíe új rendezéseiben, amiket a cannes-i filmfesztiválon láttunk.

Mia Hansen-Love új filmjének legszebb jelenetében a hősnő, Sandra egyszerű szavakkal próbálja elmagyarázni nyolcéves lányának, miért fontosak neki idős apja könyvei. Kafka, Kierkegaard, Marx kötetei sorakoznak a nyugdíjas filozófiaprofesszor polcain, a demens férfi viszont már nem forgatja azokat. Kórházban várja, hogy idősotthonba szállítsák. „Úgy érzem, ezekben a könyvekben van ott a személyisége, nem a testében” – mondja Sandra. A gond csak az, hogy az apa testével is kezdeni kellene valamit, ez a teher pedig a – nemsokára a magyar mozikban is látható – Un beau matin (Egy szép reggel) minden szereplőjét megviseli.

Tovább a 24.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-05-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.