Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Folyamatosan úton vagyok különböző alkotói pozíciók és országok között." – Lázár Helgával Goda Móni beszélgetett


Money Maus. Fotó: Frank Schemman

Lázár Helga, rendező, tervező, előadó. Az SZFE-én bábrendezést, a stuttgarti HMDK-n figuraszínházat tanult; utóbbi egy performatív-, és posztdramatikus színházi hatásokat hordozó bábszínházi irányzat. Jelenleg az SZFE doktori képzése mellett az FU Berlin színháztudományi szakán tanul. Lipcsében él, egyaránt dolgozik Magyarországon, Németországon és Szerbiában. Alkotói munkájában a figuraszínház és a fizikai színház kombinációs lehetőségeivel kísérletezik, doktori dolgozatában a figuraszínház definíciós kérdéseit vizsgálja. 2018 óta az SZFE vendégoktatója.

– Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy mostanra fontos szereplője lettél a kortárs bábművészeti szcéna fiatal generációjának – a legsokoldalúbb, nemzetközileg is ismert, aktív alkotók egyike vagy. Előadóként, rendezőként, tervezőként, valamint tanítóként és kutatóként tevékenykedsz, egyik munka követi a másikat, sőt, általában több projekted is fut párhuzamosan.

– Na ezzel a felkonffal most megcsináltad a napomat. Remélem, hogy nem túlzás, mindenesetre jól esik, hogy így látod. Azért is, mert szerintem Magyarországon én inkább amolyan zavarkeltő elem vagyok. Egyrészt mert a műfaj, a figuraszínház[1], amivel alapvetően foglalkozom, még nem ismert otthon, másrészt mert folyamatosan úton vagyok különböző alkotói pozíciók és országok között. Az a lelkes kavargás, amit én csinálok, mások számára azért elég nehezen megfogható.

Tovább a szinhaz.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-05-25 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.