VideóA Hatvan Online (HO TV) csatorna videója Keresés a honlapon: |
Stílusgyakorlatok – Beszélgetés Hervé Le Tellier-vel (Sárdi Krisztina)
Sárdi Krisztina interjúja a Budapesten járt Goncourt-díjas íróval. 1749: Korábban is tudtuk, hogy dolgozott újságíróként, de az a budapesti könyvbemutatón derült ki, hogy ételkritikus volt. Mit tanult az írásról abban a szakmában? Hervé Le Tellier: Szerintem az ételkritikus elsősorban író. Minden alkalommal, amikor egy-egy étteremről vagy fogásról ír, valójában stílusgyakorlatot csinál. Jártam például egy rossz és drága étteremben, ahol nagyon tetszett viszont a szőnyeg, ezért a cikk háromnegyedében arról beszéltem, és csak a többiben a konyháról. Humorral, találékonyan kell írni, mert a kritikus célja, hogy olvassák. Az étteremkritika egyfajta krónika, és nem a legolvasottabb rovat, éppen ezért be kell vonzani az olvasókat. Ez a munka legérdekesebb része. Érzékletesen kell írni, láthatóan-hallhatóan. Nagyon sok lehetőséget ad ez a mesélésre, egyszer három oldalon keresztül írtam a pizza történetéről az ókori rómaiakkal kezdve. Nem voltam a legjobb, de speciális újságírói munka volt, ami nagyon izgalmas volt számomra.
Megjelent: 2022-05-19 14:00:00
![]() |