Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Üvegbe zárt térélmények – Gáspár György Imprint City / Lenyomat város (Fazakas Réka)

External, 2022.  Fotó: Korodi Zsuzsanna

Miféle városkép rajzolódik ki Gáspár György Imprint City / Lenyomat város című kiállításán – valódi urbánus táj vagy egy elképzelt, futurisztikus világ helyei? A tárlat olyan absztrahált helyszíneket tár elénk, amelyeken kívülről befelé haladva válnak újszerűvé múltbéli tapasztalataink és jövőbeni vízióin

„A város peremén, ahol élek, / beomló alkonyokon / mint pici denevérek, puha / szárnyakon száll a korom, / s lerakódik, mint a guanó, / keményen, vastagon.” (József Attila: A város peremén)

Az üvegszobrokban, reliefekben, térhatású rajzokban és papírmunkákban megjelenített, a József Attila versben idézetthez hasonlatos, szmogos, ködben úszó városrészletek, kerületek tűnnek fel, majd a falon átnézve az épületek belsejébe is betekinthetünk, az alaprajzoktól a lifteken át a balkonokig. A kívülről befelé irányuló utat nem csak tematikusan járhatjuk be, ez a fajta elmozdulás az egyes művek keltette térélményekben is megjelenik. A többrétegű üvegtáblákban, szobrokban megnyíló dimenziók olyan illuzórikus élményeket keltenek, amelyekbe könnyen belefeledkezhetünk, hiszen bennük bensővé vált élményeinket fedezhetjük fel. A 2022-ben megvalósult kiállítás, szorosan kapcsolódik az ENSZ által az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánított programjához, melyhez 75 ország, köztünk hazánk is csatlakozott.

Tovább az orszagut.com cikkére >>> 

  
  

Megjelent: 2022-05-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.