Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Alulnézetbe szorulva – Balogh Robert: Közmagyar – Pécsi Harmadik Színház (V. Gilbert Edit)


Bacskó Tünde         Fotók: Tóth László

Homogén a közeg, ugyanabban a buborékban stagnálunk, mikrorealista, szatirikus, kissé elrajzolt tablóban időzünk végig, ismert típusokkal és nyelvi alakzatokkal.

A frappáns cím mellbe vág, elgondolkoztat: ilyen a köz színvonala? A címszó merész, határozott állásfoglalás, s ismerős innen-onnan, ha műalkotás élén vélhetően nem is láttuk még. Megelevenedik viszont intertextuálisan gyűrűző drámairodalmi vetületben (Kornis Körmagyarjából, ami Schnitzler Körtáncát idézi), s rábukkanhatunk előéletére más regiszterekben. Használta már blog a nevében, egy újság rovata ugyancsak, s nyelvészeti-lexikológiai jelentése sem ismeretlen.

Mai magyar állapotokról szól itt és most a darab, tudatosan az országgyűlési választás előtti hetekre időzítve a bemutatót. Közállapotainkról, amely szerint félanalfabéta, aluliskolázott, tájékozatlan, sérült, sebzett, szellemileg, mentálisan sújtott egyének alkotják a társadalom egy rétegét. A választók egy részét. Mellettük feltűnnek minden oldali politikusok, ezen kívül a média, s mindeközben álhírek zuhataga ér bennünket, valamint tobzódunk a mocsokban, az internetnek a kocsmákénál is szennyesebb, alantasabb nyelvezetében.

Tovább az art7.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-04-07 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.