Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Ablakok Andrej Arszenyevics kilencven évére – Tarkovszkij-portré (Ritter György)

 
Andrej Tarkovszkij (1932-1986)

Csak közhelyszerű jelzőkkel, ismétlésekkel lehetne illetni azt, hogy mekkora hatással volt Andrej Tarkovszkij (1932–1986) munkássága a mozgókép művészetére. Nehéz újat mondani a 36 éve elhunyt rendezőről, aki ma lenne 90 éves – most is inkább csak „körbejárni” próbálom világát. Ugyanis bármilyen pár mondatos emlékesszé csak felületes rátekintés lehet egy olyan alkotóra, aki tisztán a képben hitt, mégpedig olyan képben, amely nézőjét átemelheti a transzcendenciába. 

 „Megvallom, amikor hivatásos kritikusok dicsérték munkáimat, koncepciójuk és nézeteik gyakran okoztak kiábrándultságot és ingerültséget…”

Magam is csak Chris Marker Andrej Arszenyevics egy napja (2000) videóesszéjének megállapítását tudom kiemelni Tarkovszkijról: olyan képben hívő fényfestő volt, akinek nagyjátékfilmjeit ugyanaz a kép keretezte: egy fa alatt elmélkedő/csodálkozó gyermek alakja. S ez a zárvány nem véletlenszerűségből adódó jegy, nem fatális odavetés, nem modoros giccs, hanem belépés az alkotó transzcendens művészetének ajtaján.

Tovább a filmtett.ro cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-04-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.