Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Száz halált láttam már – Beszélgetés Jászberényi Sándorral (Papp Sándor Zsigmond)

 

Hosszú évek óta tudósít a világ háború sújtotta övezeteiből. Hol az irodalom gazdagabb, hol a tudósítások szikárabb nyelvén beszél a múlhatatlan emberi agresszióról. Legújabb könyvében (itt olvashat róla bővebben) tíz évnyi szenvedést, tíz évnyi poklot mutatott meg a saját fényképei és az újságból, könyvekből kimaradt gondolatok révén. A haditudósító életéről és félelmeiről beszélgettünk az új frontvonal, Ukrajna kapcsán is.

Amikor az interjúra felkérő levelemet írtam, épp New Yorkból tartottál Ukrajnába, hogy újra a frontvonalról tudósíts. A kíváncsiság mindig képes ilyenkor legyőzni a félelmet? Vagy az a legjobb, ha nem is gondolkodik az ember efféléken, csak megy és teszi a dolgát?

– Nem gondolom, hogy egy háború esetén a kíváncsiság kifejezés írná le leginkább azt az érzést, ami ilyenkor az emberben munkál. Már a New York–Frankfurt repülőjáraton nagyjából egyértelmű volt, hogy hová megyek és hogyan. A félelem akkor kezdődött, amikor megláttam az invázió hírét. Nem teheted meg, hogy nem gondolkodsz el ilyenkor, mert az nagyon hamar tragédiához vezet. Nem azzal győzöd le a félelemedet, hogy nem gondolkozol, hanem azzal, ha használod, és ami a legfontosabb, artikulálod.

Tovább a konyvterasz.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2022-03-24 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.