Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Megrendítő animációs film egy menekült kisfiú felnövéséről (Sallai László)

 

A dán Jonas Poher Rasmussen Menekülés című filmjének bemutatója a Sundance Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megnyerte a zsűri nagydíját dokumentumfilm-kategóriában, azóta jelölték három Oscar-díjra és közel 70 díjat nyert csak eddig, és tavaly több évvégi filmes listán is előkelő helyet gyűjtött be. A Menekülés nem ragaszkodik mereven a műfaji keretekhez: animációs játékfilmként és dokumentumfilmként is értelmezhető és élvezhető – ebben leginkább Ari Folman szintén számtalan díjjal jutalmazott Libanoni keringőjéhez, vagy a gallipoli csatát újramesélő 25 April című filmhez lehetne hasonlítani.

A Menekülés főszereplője Amin Nawabi, aki a filmben elmeséli Afganisztánból Dániába vezető, meglehetősen rögös útjának igaz történetét. Amin ma már egyetemi kutató Dániában (a filmben megváltoztatták az eredeti nevét), aki kiskamaszként családjával együtt indul útnak a háború sújtotta hazájából: először az éppen a szovjet szétesést nyögő Oroszországba kerülnek, de végül családjától teljesen elszakadva tud csak új életet kezdeni Dániában.

Ez a történet már önmagában is szívszaggató lenne, de Amin ráadásul gyermekkorában ráébred homoszexualitására és másságára, ami persze a XXI. század Dániájában már nem okoz problémát (itt mind az azonos neműek házassága, mind az örökbefogadás lehetséges), de afgán családja előtt annál inkább titkolnia kell szexuális orientáltságát.

Tovább a librarius.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-16 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.