Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Teátrum a háború árnyékában – A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulat színházmentése (Bényei Adrien)

 
A beregszásziak Tótékja (Fotó: Kurucz Árpád)

 

„Hadiállapot bevezetése miatt elmaradnak az előadások” – áll a szomorú hír a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közösségi oldalán. Szívbemarkoló sorok, és nem csak a szó mögött álló valóság borzalma miatt. Hiszen ez a színház nem egyszerűen a szórakoztatás miatt fontos az ott élőknek. Az anyanyelv és az identitás megőrzése, a kultúra közvetítése a beregszászi színtársulat egyik fontos feladata Kárpátalján. Szimbolikus, hogy a társulat a háború kitörése napján jött vendégszereplésre Magyarországra, vissza pedig már nem térhettek.

A Jászai Mari Színészház előterében, az épület történetét ábrázoló képeket nézegetve várom a találkozást a társulat tagjaival. Itt biztosított szállást a színészház működtetője, az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Teátrumi Társasággal közösen az anyaországban rekedt színészeknek. Napok óta telt ház és vastaps fogadja a színtársulat Örkény István műve alapján színpadra állított Tóték című előadását a Nemzeti Színházban, amelyet egyébként Vidnyánszky Attila rendezett még Beregszászon. Amint az igazgató megtudta, mi történt velük, nemcsak szállást, de fellépési lehetőséget is ajánlott nekik. Átrendezte a Nemzeti Színház műsorrendjét, beillesztve darabjukat a repertoárba. A közönség pedig nyitott szívvel fogadta őket, már a további előadásokra is elkelt minden jegy. A társulat szerint szívszorító feladat számukra a játék. Mint mondták, a sors furcsa fintora, hogy a Tóték ebben a borzalmas helyzetben különösen aktuális, a szemükben pedig teljesen más megvilágítást nyert a darab.

Tovább a magyarnemzet.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-10 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.