Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Többszólamú, politikailag nem korrekt szitokáradat és vírusvideó-alapok, de nem ezért lesz velünk élő és friss darab Balogh Robert Közmagyarja (Babos Attila)

 
Balogh Robert 2021. szeptember elsején, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Várady Ferenc-díj átvétele előtt – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Rólunk szól, az itt élőkről, a félelmeinkről, a vágyainkról, a politikai nézeteinkről, a dühünkről, bánatunkról és örömünkről a Közmagyar. Lapunk külsős szerzőjének új színdarabja. Mindezt pedig egy olyan keretbe illesztette a drámaíró, amely mindannyiunknak ismerős lesz, ráadásul itt van a nyakunkon: egy választóhelyiség előtt vagyunk, a darab végig ott játszódik. Nem csak formailag, nem csak konkrét témájában és aktualitásában, de sok más tekintetben is olyan bemutató jön március 10-én a Pécsi Harmadik Színházban, amelyhez hasonlót mostanában nem   láttak. Balogh Robert nemcsak a kortárs színdarabot írta, ő az előadás rendezője is. Kollégánkkal készítettünk interjút, ezért úgy döntöttünk, a cikkben is maradunk a tegező formánál.

Március 10-én mutatják be új darabodat, a Közmagyart a Pécsi Harmadik Színházban. Ez tehát ősbemutató is lesz egyben. Ez a példa is mutatja, hogy a Harmadik még mindig a kortárs magyar drámák fontos játszóhelye. Érdekes, hogy nemcsak írtál, hanem  rendeztél is. Merthogy mostanában – és egy jó ideje biztos – azt szokták a neved mellé írni (különböző sorrendekben, persze), hogy író(-drámaíró), költő, újságíró. A darab címe, a Közmagyar alatt pedig az szerepel, hogy kortárs-szatírtabló. Mit takar a cím és az alcím?

Ha akad egy darabötletem, fel szoktam skiccelni néhány dialógussal, abból általában kiderül, működik-e a szöveg vagy nem. Ugyanígy előfordul, hogy csak egy történetmorzsát, vagy egy-egy bekezdést – írok meg valamiből, és elteszem jobb időkre. Évekig gyűjtöttem például netes kommentekből fordulatokat, vagy politikusok szóvirágait, de a vásárcsarnokban, buszon, vonaton is el-elcsíptem néhány szót, számomra ismeretlen kifejezést. A Közmagyar alapötletét egy népszerű netes videó adta, aztán találtam ilyenből többet is.

Tovább a szabadpecs.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-08 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.