Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Világegyetem egy konyhaasztalon – interjú Gerhes Gáborral (Gyürke Kata)

 
Gerhes Gábor (fotó/forrás: Bognár Benedek / Kiscelli Múzeum)

 

A fotóművészet felől kérdez rá a tudományos megismerés klasszikus eszközeire Gerhes Gábor képzőművész. A Kiscelli Múzeumban látható, 368 oldalas képes enciklopédiája, az ATLAS nem kevesebbre vállalkozik, mint az univerzum leképezésére: a legkisebbtől a legnagyobbig, a végestől a végtelenig.

Mióta foglalkoztat a világ komplex leképzésének a vágya, és ez egyáltalán lehetséges-e? 

Általában kudarcba fullad a komplexitás mint vágy, de ez természetes. Az enciklopédikus gondolkodásban semmi új nincs, gondoljunk csak a francia enciklopédiára, az Enciklopédia Britannica köteteire, vagy a Pallas Nagy Lexikona 18 kötetére, tehát egyszerűen képtelen a médium arra, hogy mindenről beszéljen. 

Körülbelül öt-hat éve kezdtem el ezzel foglalatoskodni, aminek több apropója is volt. Az egyik, hogy a látóterembe került a sokat hivatkozott, aztán elfeledett, majd megint előkerült német művészettörténész, Aby Warburg munkássága a 20-as évekből. A jelentősége jóval később ért be a saját koránál, és ő is készített atlaszt, úgy hívták, hogy Mnemosyne. 

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-03-01 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.