Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Testekről, álmokról, helyszínekről / Életmű és új szakasz – Czene Márta művészete (Sinkó István)

 
Czene Mária: Nem történt semmi 2020

Az emberi alak, arc, test és az emberi viszonylatok iránti érdeklődése akár filmsketcheknek is nevezhető, álomszerű összeépülésekben ölt testet a többgenerációs festőcsalád művészetét továbbvivő Czene Márta alkotásaiban.

Mintegy húszéves múltra tekinthet vissza Czene Márta életműve. A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolából (ma Szakgimnázium) a „diplomamunkájával” jutott be a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakára. Ez a festmény két félmeztelen, klasszikusan megfestett fiatal embert (férfit és nőt) egymással szemben állva ábrázol, oldalnézetben, egymástól kellő távolságra. Testükön sebek vagy/és tetoválás. A rendkívül precízen, fotórealista módon, mégis klasszikus-reneszánszos felfogásban megalkotott mű jelezte, hogy a tizenkilenc éves művészt az emberi alak, arc, test és az emberi viszonylatok érdeklik. Szakmailag már ekkor magabiztosan lépett a majdani pályájához vezető útra.

Tovább az orszagut.com cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-21 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.