Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Előre a tudományért: vissza Platónhoz! – Scott Berman: Platonism and the objects of science. Bloomsbury Academic, London, 2020 (Katona Ágnes)

 

A tudósok platón transzcendentális ideáit kutatják! Nem, ezt nem egy ezoterikus magazin állítja, hanem egy kortárs filozófus: Scott Berman tavaly megjelent könyvének ez a fő tézise. A mai kutatók többsége persze rögtön tiltakozna. Rendes empirikus tudóshoz méltóan konkrét, mérhető dolgokat kutatok, mondanák, misztikával nem foglalkozom. Sajnos a rendes empirikus tudósok ez esetben nagyot tévednek saját munkájukat illetően. Sokuk azt hiszi, hogy konkrét, tapasztalható és mérhető dolgokat vizsgál, és ezáltal a fizikai valóságot fedezi fel, azonban, ha komolyan vesszük Berman álláspontját, akkor ez mind nem igaz. Amikor a biológus a mikroszkóp tárgylencséjére néz, nem az épp oda helyezett szövetet vizsgálja, és a fizikus sem azt a részecskét tanulmányozza, amelynek a jelenlétét éppen kimutatta, hanem valami teljesen mást, ami még csak nem is a mi világunkban található!

Tovább a muut.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-20 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.