Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Az erdővé válás elérhetetlen vágya – Beszélgetés Helen Tóth festőművésszel (Mellár Dávid)

 

Helen Tóth Dunaszerdahelyen él, idén végzett a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola festészet szakán. Eddig három különböző témában, már tizenkét egyéni és tizenhat csoportos kiállítása volt. Festményei ezer euró fölötti összegekért kelnek el többek közt a pozsonyi white & weiss vagy a nemzetközi saatchiart oldalán.

Először mesélj egy kicsit a kezdetekről. Milyen téma köré épült az első önálló kiállításod?

Az első meghatározó emlékem egy ovis rajzverseny, amit megnyertem egy piros bohóccal. Majd a pozsonyi Művészeti Szakgimnázium elvégzése után jelentkeztem a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolára. Elsőre nem sikerült bekerülnöm, az ezt követő évben viszont megfestettem az első önálló témám képeit Madarak címmel. Először élő madarakat kezdtem el festeni, de elég hamar elegem lett belőlük, és gondolkoztam, hogyan fejezzem ki ezt. Vettem a hobbiboltban pár kis, műanyag díszmadarat és lefújtam őket feketével. Végül fogtam és felakasztottam őket egy damillal. Valami olyat akartam mutatni, ami nem szokványos, nem mindennapi. Provokálni akartam, ezért is kellett, hogy halottak legyenek azok a madarak. Ráadásul nem is a saját, természetes közegükben festettem le őket. A halott madarak realisztikus kidolgozásával szemben a háttér csak különböző színek változó dominanciájából állt. Az első önálló kiállításom is ezekből a képekből állt össze.

Tovább a dunszt.sk cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-02-19 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.