Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A nyelv iránti nyitottságig – Interjú az Irodalom most című videósorozatról Osztroluczky Sarolta előadóval és Szekeres Nikoletta szervezővel (Juhász Tibor)

 
Szekeres Nikoletta (Fotó: Jeney Zoltán)

A Kortárs folyóirat Irodalom most – Hogyan fogjunk hozzá? című videósorozatának célja, hogy alternatívákat adjon a kortárs irodalom középiskolákban történő tanításához. Osztroluczky Saroltával és Szekeres Nikolettával az első évad tanulságairól, az irodalom és a közoktatás viszonyáról beszélgettünk.

Nagyjából egy éve, még az első rész forgatása előtt beszélgettünk a kezdeményezésről. Niki, akkor többek közt a sorozat célkitűzéseiről is meséltél. Az elmúlt időszakban mennyire sikerült megfelelni ezeknek?

SZEKERES NIKOLETTA: Már azt sikerként könyvelem el, hogy a Covid okozta nehézségek ellenére lement a tervezett sorozat, de természetesen ez azért messze nem az elégedettség biztosítéka. Az viszont igen, hogy a kitűzött programot sikerült teljesen megvalósítani. Nagyon jó előadókkal dolgozhattunk együtt, akik igazán hasznos tudást adtak át az érdeklődőknek. Ami legalább ilyen fontos, hogy a különféle irodalmi szemléletek, módszertani apparátusok és akár személyesebb kötődések, irodalmi preferenciák is átszivárogtak felkészült előadóinknak hála. Amikor elkezdtük a programot szervezni, a keret adott volt. Legyen egy elméleti szakemberünk és egy pedagógia-módszertant fókuszba helyező előadónk, de szándékosan nem adtunk meg nekik listát arról, hogy milyen szöveggel dolgozzanak. A párokra bíztuk, hogy ők válasszák ki, szerintük melyik kortárs szöveg működhet jól egy középiskolai feldolgozás során, így ez a szabadság, illetve annak az öröme, hogy hozzájuk tényleg közel álló szöveget, alkotót választottak, szintén előnyére vált: így lettek még sokszínűbbek (Nádasdytól Cserna-Szabóig) és hitelesebbek az előadások.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-01-25 20:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.