Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Képek, amelyek a pandémia nélkül nem születtek volna meg (Cserba Júlia)


Fotó: Horváth László

A fotóművészek többsége a pandémia hónapjaiban is dolgozott, de sokszor nem ott és nem úgy, ahogy ezt a megszokott körülmények között tette volna. Ezúttal külföldön élő magyar fotográfusok „karantén-műveit” bemutató könyvekről és kiállításokról számolunk be.

Confinement. Horváth László kiállítása,
Párizs, Galerie Berthet-Aittouarès, 2022. január 4-ig

Az alkotó ember, legyen képzőművész, író, költő, zeneszerző, gyakran maga állít fel olyan szabályokat, amelyek korlátok közé szorítják, gondoljunk csak a múlt század második felében alakult irodalmi mozgalomra, az Oulipo-ra, amit azután más műfajok is átvettek, mint például a zenében az OuMuPo, vagy a fotográfiában a Ouphopo. Megszabott kereteken belül dolgozni természetesen sokkal nehezebb, egyúttal azonban sokkal több elmélyültséget is igényel, és ez az elmélyedés olyan gondolatokhoz, megfigyelésekhez, újfajta látásmódhoz vezet, ahova a művész egyébként talán nem jutna el. A korlátokat azonban a szabad választáson kívül a kényszer is meghatározhatja. Napjainkban a COVID19 sokakat kényszerített hosszabb-rövidebb bezárkózásra, és ebben a szükséghelyzetben két magyar származású fotográfusnak is olyan fotósorozatai születtek, amelyek a karantén nélkül valószínűleg nem jöttek volna létre.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-01-09 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.