Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A pécsi Ferencesek utcája– Fotóesszé (Cseri László)

 

A Ferencesek utcája Pécs belvárosának ikonikus sétálóutcája. Cseri László fotóesszéje az itt található templomot, a török fürdő romjait, klasszicista, romantikus és eklektikus lakóházakat, kapualjakat, lépcsőházakat mutatja be.

A pécsi Ferencesek utcája az Apáca utcától a Jókai téren át az Alkotmány utcáig húzódik. Ebben az utcában áll az 1700-as években épült Szent Ferenc-templom, amely falaiban őrzi a török idők előtti kolostor templomának maradványait. A 18. században a homlokzatokat többször átalakították. A keleti oldalon eredetileg két tornya volt, de a délit később elbontották, az északira pedig – mely ekkor még csak az épület magasságáig terjedt – haranglábat állítottak. A mai barokkos sisakot 1807-ben alakították ki, és 1828-ban szerelték fel az órát. 1926 októberében, Szent Ferenc halálának 700. évfordulója alkalmából kezdte el Gebauer Ernő a keleti homlokzaton található félkörív alakú mezőbe festeni freskóját.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2022-01-06 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.