Videó

Vállalkozásuk az élet – Szávai Géza és Szávai Ilona 

Az Erdély TV videója




Keresés a honlapon:


Miroslav Krleža 40 éve halt meg

 

Negyven éve, 1981. december 29-én hunyt el Zágrábban Miroslav Krleža, a múlt századi horvát irodalom meghatározó alakja, akit háborús történetei miatt „a horvát Remarque-nak” is neveztek. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Zágrábi kispolgári családban született 1893. július 7-én. Miután a helyi gimnáziumban latinból és görögből megbukott, 1908-ban a pécsi Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskola növendéke lett. 1911-ben ösztöndíjjal a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiára került. Budapesten látogatta a Galilei-kör összejöveteleit, Jászi Oszkár folyóiratát, a Huszadik Századot és a Világ című polgári radikális napilapot olvasta, megismerkedett Ady költészetével is – ez az élmény egész irodalmi pályáján meghatározó lett. 1912-ben, a Balkán-háborúk idején Szerbiába szökött, de az ottani rendőrség kémnek tartotta, ezért visszatoloncolta a Monarchiába, ahol katonaszökevényként letartóztatták és megfosztották rangjától.

Tovább a magyarszo.rs cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2021-12-30 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.