Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Pécsi iskola” – Balogh Máté és Szatmári Áron beszélgetése

 

A Bertók László Költészeti Díj első átadóestjén Balogh Máté két művét is bemutatják a Pannon Filharmonikusok közreműködésével a pécsi Kodály Központban. Mindkét műnek pécsi vonatkozásai vannak. A szerzővel Szatmári Áron beszélgetett.

A Hangyák indulója kantáta Bertók László szövegeire, az Intrada alapját adó zenei anyag pedig minden Pécsett élőnek ismerős lehet. Talán kevesen tudják, hogy majdnem igaz rád Dolák-Saly Róbert Cseh Tamás-paródiájának szövege („Győrött születtem, Dunaújvárosban jártam iskolába, de Budapesten érettségiztem”), azzal a különbséggel, hogy te Pécsett érettségiztél, méghozzá – akkori nevén – a Pécsi Művészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán. Szakmailag milyen jelentősége van számodra a pécsi tanulóéveknek?

A zeneszerzéssel és zeneelmélettel foglalkozók számára tulajdonképpen létezik egy „pécsi iskola”, ami elsősorban Győrffy Istvánt és tanítványait jelenti. Győrffy István évtizedeken át volt a különböző neveken futó Pécsi Művészeti Szakközépiskola zeneszerzés- és zeneelmélet-tanára. Nekem mindkét szülőm muzsikus, ők is a pécsi művészetiben tanultak, és így volt rálátásuk arra, hogy itt milyen munka zajlik. Ráadásul akkor még kevés szakközépiskolában folyt szervezett és állandó zeneszerzésképzés, Pécs ilyen szempontból is kivételesnek számított, így amikor eldöntöttem, hogy ezt a pályát választom, evidens volt, hogy ide jöjjek.

Tovább a jelenkor.net cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-12-04 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.