Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A lány, aki ott sem volt (Barakonyi Szabolcs)

Nem lehet pontosan tudni, hogy meddig tartanak a diktatúrák. A kommunista elnyomás toxikus szennyeződése generációkon keresztül szivárog. Nicolae Ceaușescu Romániája évtizedek alatt sem tűnt el teljesen, a múltat családon belül csendben hordozott traumák tartják életben. Ezt a leginkább azoktól lehet megtudni, akik ráadásul ott sem voltak.

 

Bede Kincső valamivel több mint öt évvel a 1989-es forradalom után született a székelyföldi Kovásznán. Ennyi idő történelmi léptékben a gyógyulásra sosem volt elég. A MOME frissen végzett fotóművészének diplomamunkáján is látszik, hogy a traumák feldolgozása a következő generációkra maradt.A Három színt ismerek a világon cím a román himnusz első sora, azé a Romániáé, amely rendesen meggyötörte az ott élő magyarokat. Talán ez az egyik fő oka, hogy a romániai diktatúra alatt indulattal elnyomott magyarok megtanultak nem beszélni arról, ami fáj. De ahogy akkor nem mertek nyilvánosan megszólalni, úgy megszokták, hogy otthon sem beszélik ki magukból a bajaikat.

Tovább a telex.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2021-11-17 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.