Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Fényárban úszó elfekvő – Makszim Gorkij: A Nap fiai (Gyürky Katalin)

Az idei MITEM, vagyis a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó 2021. szeptember 17. és október 9. között zajlott a Nemzeti Színházban. Az esemény záróakkordjaként láthatta a közönség a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vendégelőadásában A Nap fiai című darabot, amelyet Gorkij egyik, itthon kevésbé ismert drámájából Nyikolaj Roscsin állított színpadra.

Makszim Gorkij 1905-ös darabja, amely a tudomány és a művészetek Oroszországban addig soha nem látott fejlődésének idején, ugyanakkor a forradalom előszelének vészterhes időszakában íródott, tulajdonképpen a korszaknak épp ezt a kettősségét ragadja meg. Erre pedig csak ráerősít Roscsin adaptációja azzal, hogy az eredetileg egy régi úri házban, a feltaláló Pavel Protaszov (Ivan Volkov) rezidenciáján játszódó történetet olyan térbe helyezi, amely sem úri házra, sem dolgozószobára, de még lakásra sem hasonlít, inkább egy elfekvőt juttat eszünkbe. Legalábbis a színpad egyik felén.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-10-25 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.