Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


A nők és az irodalom – Interjú Hidas Judittal és Mécs Annával (Werner Nikolett)

Nők és az irodalmi élet – ezzel foglalkozott a Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma (SZÍN) a „Női írók a folyóiratokban – folyóiratok női írók pályáján” című konferenciáján. A szervezők közül Hidas Judit és Mécs Anna mesélt szélsőséges, de gyakori esetekről, felismerésekről és vízióikról.

A SZÍN által március 26-ára szervezett konferencia megdöbbentő eredménye szerint 2020-ban a publikáló nők aránya 25 százalék volt, a férfiaké 72, a nembináris szerzőké pedig 3. Mi magyarázza ezt a kiugró különbséget?

Hidas Judit: Pillanatnyilag csak teóriáink vannak ezzel kapcsolatban. Arról készültek már külföldön kutatások, hogy ha a szerkesztőségekben túlsúlyban vannak a férfiak, akkor kialakul egyfajta szűrő, amelyen nehezebben mennek át a nők szövegei. Márpedig a legtöbb irodalmi folyóiratnál szinte kizárólag férfiakból állnak a szerkesztőségek. A folyóiratokban való jelenlét fontos a szakmai megítélés, az elismerések és a kanonizáció szempontjából is, ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a területet vizsgáljuk meg azután, hogy tavaly ősszel a díjakról készítettünk egy kimutatást.

Tovább a kortarsonline.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-04-07 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.