Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„A holokauszt mindig jelen van” Születési helye: Auschwitz / Born in Auschwitz (Gyürky Katalin)

A modern pszichológiatudomány egyik alapvetésének, a transzgenerációs traumának eklatáns példáját tárja elénk az a holokauszt-témájú alkotás, a Cseke Eszter és S. Takács András rendezte Születési helye: Auschwitz című dokumentumfilm, amelyet a Spektrum Televízió tűzött műsorára.

A rendezőpáros alkotása egy magyar származású zsidó asszony, az Auschwitzban született Angéla és családja történetét járja körül. Angélával az édesanyja, Vera két hónapos terhesen, az 1944-es magyarországi deportálások idején került Auschwitzba, ahol a férjét azonnal megölték, Verát azonban terhesen dolgozni küldték. A terhességéről Mengele is tudomást szerzett, s – mint az a dokumentumfilmből kiderül – végig kísérletezett az asszonnyal: állandóan injekciózta, amitől Verának óriási fájdalmai voltak. Mígnem nyolc hónapra az egyik barakk felső priccsén megszülte a lányát, aki akkor mindössze egy kilót nyomott.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-04-07 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.