Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Turbuly Lilla: „Könnyen bele tudom képzelni magam a 19. századi angol regényírónők életébe” (Gáspár S. Anna)

Prózaíróként regényekkel (Eltévedt hold, Üveghold) debütált, majd verseket ifjúsági-és gyerekkönyveket, és színdarabot is írt. Az Alaszkai-öböl címmel pedig nemrégiben megjelent az első novelláskötete. Turbuly Lilla költő, író, kritikussal kulturális távolságról, színházról, valamint kultikus nagyvárosi helyszínekről beszélgettünk.

Két éve versekkel jelentkeztél, ősszel pedig megjelent az első novellásköteted. Novellát ezt megelőzően viszonylag ritkán publikáltál. Mikor születtek ezek a szövegek?

Még egészen fiatalon novellákkal kezdtem a pályámat, néhány meg is jelent közülük. A legelső tizennégy éves koromban, a Kincskeresőben. Később a megyei lapban és a Nők Lapjában is publikáltam Novai Ágnes írói néven.  Aztán hosszú évekig nem írtam, és amikor újrakezdtem, sokáig versek, regények és mesekönyvek születtek. A pályámnak egyébként éppen egy olyan regénypályázat megnyerése adott lendületet, amit az nlc.hu hirdetett meg, még 2005-ben. Erre a pályázatra született az Eltévedt hold című regényem. Úgy három-négy éve kezdtem ismét novellákat írni, zömmel ezek kerültek a kötetbe. A fiatalkoriakból mindössze egy olyat találtam, ami stílusában, hangulatában odaillett az újak közé.

Tovább az nlc.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-02-27 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.