Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


2020 magyar KULTkönyvei (TOP 10) – Könyvek, melyek miatt jó lesz emlékezni 2020-ra

2020 a magyar irodalomban az élet más területeihez képest egész jó év volt. De talán túl nagy volt a zaj és túl kevés a személyesség, ezért sem jutott sok újonnan megjelent irodalmi műnek igazán nagy figyelem. Pedig a kortárs költészet és próza sok kötetnyi kiváló alkotást tud felmutatni. (A drámákról nem tudok nyilatkozni.) A legjobb könyveket azonban most nem a legnagyobb presztízsű íróktól olvashattuk: ők általában vagy hozták a megszokott tisztes minőséget, vagy nem jelentek meg új kötettel. Több debütáló vagy második kötetes szerző is úgy állt elénk, mint aki rég túl van az „ígéretes” jelzőn, mégsem robbant be a pályakezdők közül senki, ők inkább szép lassan érkeztek meg.

A listára azokat a köteteket gyűjtöttem, amelyek most, december közepén számomra a legmaradandóbbnak tűnnek az idén kiadott kortárs magyar szépirodalomból. Jó néhány mű csak a korlátozott férőhely miatt nem szerepel rajta. És biztos, hogy van olyan regény vagy verseskötet is, ami elkerülte a figyelmem, még nem került a kezembe, esetleg más körülmények között másképp értékelném. Ez a vállalt kockázat persze minden listaállítás sajátja, de jó már az elején szembenézni vele. A sorrend ezért természetesen csak jelképes.

Tovább a kulter.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2021-01-10 14:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.