Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„Tiszta udvar, rendes ház.” Demokratikus mintázatok Orosz Klára, Roskó Gábor és Szíj Kamilla kiállításán (Várkonyi György)

Az ember nemcsak „politikon zoon”, azaz politikai állat, aminek Aristoteles mondotta. Nemcsak társadalmi viszonylatok függvénye és mozgatója, hanem eredeténél fogva a természetnek növénnyel, állattal egyivású sarjadéka. Ezek a biológiai gyökérszálak szétfejthetetlenül a szerves élet egyetemes mélyvilágához fűzik. De ugyanilyen alapvető és elevenbevágó összefüggések kötik az embert a matematikai törvények, a mértani formák világához.” Ezeket a sorokat Kállai Ernő írta 1947-ben, a „Misztótfalusi” könyvesboltban rendezett Új Világképkiállítás zárszavaként megjelentetett rövid szövegében. Mintha egy kurátori programot olvasnánk a 2020. októberében Pécsett, a város egykori patinás kávéházának, a Nádor Galériának termeiben sajnálatosan rövid ideig látható CO-WORK című kiállításhoz. Márpedig itt kurátor nem volt. A műveket összeterelő koncepció is a co-work jegyében együtt kiállító művészeké: Orosz Kláráé, Roskó Gáboré, Szíj Kamilláé. Ahogy az ilyenkor illik, beszéltem mindegyikükkel. Nem hangzott el Kállai neve, nem hivatkoztak a bioromantika őhozzá köthető (bár tudjuk, nem általa kezdeményezett) nagy hatású teóriájára. Én pedig nem provokáltam őket.

Tovább a balkon.art cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-12-10 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.