Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal (Csabai Máté)

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.

Egy interjúban azt mondtad, negyven éves kora előtt nem lehet senkit karmesternek nevezni. Miért gondolod így?

Egy fiatal felnőtt nem tud olyan érettséggel hozzányúlni egy műhöz, mint egy tapasztalt kolléga. Nem elsősorban a dirigálásról van szó, hanem arról, hogy a karmester rendelkezik-e elég ismerettel és tapasztalattal a zeneműről, a zeneszerző életművéről, a korról, amelyben az adott mű íródott, zeneelméletről, művészettörténetről, filozófiáról, irodalomról, de legfőképpen a világról és az emberekről. De lehet, hogy igazából ez a negyven nem is negyven, hanem inkább ötven. Hatvan. Ehhez a szakmához szükséges felkészültség sosem lehet teljes. Ez a jó benne.

 

Tovább a fidelio.hu cikkére >>>

  
  

Megjelent: 2020-12-05 06:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.