Videó

Az Országút – művészet, tudomány, közélet csatorna videója




Keresés a honlapon:


„A fiatal, feljövőben levő közeget szólítottuk meg” – Beszélgetés a projecthu szervezőivel (Nagy Gergely)

 

Két éve Skóciában értünk tetten egy magyar vonatkozású projektet: ott élő és már ott is szocializálódott, fiatal magyar művészek utazókiállítását. A projekt most szintet lépett, residency program lett belőle. Mi az a projekthu és mit céloz?

Közel két éve számoltunk be a skóciai Dundee-ból, a Generator Projects nevű helyen rendezett csoportos kiállításról, amelyen olyan fiatal magyar művészek szerepeltek együtt, akik zömmel nem a magyarországi művészeti oktatásból kerültek ki és szinte teljes eddigi szakmai életüket külföldön töltötték. A legtöbbjük pályakezdése tehát egy nagyon eltérő közeghez köthető, amely más módon működik, műveik pedig azonnal a nemzetközi kontextusban landolnak. Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy mit csinálnak, milyen kapcsolatuk van – ha van – a magyarországi színtérrel, hanem arra is, hogyan gondolkodnak, illetve milyen különbségek látszanak a brit és a magyarországi indulás, pályakezdés között.

A 2018. decemberében megjelent cikkünk után a hu című kiállítás még Newcastle-ben, az Abject Gallery-ben és Londonban, a White Conduit Projects-ben is látható volt. Nagy-Sándor András képzőművész azonban, aki a hu kitalálója és kurátora, nem elégedett meg ennyivel, folytatni akarta a projektet, egy másik szinten. Mi pedig szerettük volna megnézni, mi nőtt ki a hu-ból. A következő lépés egy projecthu nevű residency program Londonban, amely magyarországi és külföldi művészeket hoz össze és részben bevezeti őket az ottani közegbe is, egy mentorprogram keretében.

Tovább az artportal.hu cikkére >>>

 

  
  

Megjelent: 2020-10-19 07:00:00

 


Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.